četrtek, 28. junij 2007

Valuk 6x6








Valuk 6x6 je LKOV (lahko kolesno oklepno vozilo). Je večnamensko, s pogonom na vseh 6 koles. Njegova vloga je predvsem transport, nekoliko manj pa ognjena podpora.

Slovenska vojska ima trenutno 72* takšnih vozil, dopolnili pa naj bi jih še s Finskimi Patriami. Zaščita s sprednje strani je do 12.7mm, vozilo pa je sposobno bredenja vode do višine 1.2 m. Odlikuje ga njegova nizka silhueta, poganja pa Steyr 6 cilinderski turbodizelski motor. Na njem pa lahko najdemo različne oborožitvene sisteme do kal. .90mm. SV ima na Valukih nameščene mitraljeze Browning 12.7mm in avtomatske bombomete kal. 40mm. V vozilu so voznik, namerilec, poveljnik ter do 6 vojakov, njegova dolžina pa je 5790 ± 10mm. Širina je 2500 ± 10mm. Doseže lahko hitrost 100 ± 5km/h. SV uporablja tudi sanitetno verzijo, ki je seveda brez oborožitve.
*podatek ni nujno točen

4 komentarji:

Timo Vodač pravi ...

Jaz sem se enkrat peljal v avtu 4x4, pa je šlo fajn po hribu navzgor in navzdol! Kak šele z 6x6!!! Moja Renault petka ne gre tak fajn po hrubu navzdol!

Mirko pravi ...

Eh, fantič, ti ne veš ka je to stoenka kabriolet z rumeno havbo...

Moderator pravi ...

Evo, da se pohvalim :) danes sem se peljal v njem in sicer na dnevu odprtih vrat vojašnice na Vrhniki. Moram reči, da sem bil presenečen nad celotnim vozilom: Zgoraj lopute, zadnja elektronska vrata in še in še...

ecler pravi ...

lepa slikca moderator ;)

lp, qunero