četrtek, 28. junij 2007

Nato fonetična abeceda

Pri radijskih zvezah se pogosto zgodi, da so prisotne motnje - v tem primeru se uporablja fonetična abeceda. Po ustanovitvi NATA so skoraj vse članice uporabljale svojo fonetično abecedo, zato je nastala mednarodna tablica črkovanja:

a alpha, b bravo, c charlie, d delta,
e echo, f foxtrot, g golf, h hotel, i india,
j
juliet,
k kilo, l lima, m mike, n november,
o oscar, p papa, q quebec, r romeo,
s,
sierra
t tango, u uniform, v victor, w whisky,
x
xray,
y yankee, z zulu.

8 komentarjev:

Timo Vodač pravi ...

Sej pravim, iz te strani še neki bo. To trdim že od včeraj, od prvega posta, in vse do danes. Mislim da bom lahko to rekel tudi jutri. Sicer je pa tale abeceda zelo zanimiva, ni kej, se vidi da so si jo Amerikanci zmislili. Sicer pa iz te strani še bo kej. Sej pravim...

Mirko pravi ...

Da, da...

Timo Vodač pravi ...

Vidim da se strinjaš z mano, to mi je všeč. Ni veliko ljudi, ki se srinjajo z mano. Ko se materi rekel naj kupi internet, je rekla boli me k**** (kolen) za internet. Zdaj sem si ga sam kupo in je super. Mati pa mi zavida, kr je sam moj, sam mi hoče zdej računalnik vzet, da me bi mogel delat na računalniku. Pa ga ne dam. Je tut om Markota, mojega brata, pa sem si ga od njega sposodu, pa mi mati ne more nič! čigav računalnik pa imaš ti, Mirko?

Mirko pravi ...

Kaj češ, življenje je težko. Jz ti nabavim računalnik za 1000 mark skoraj nov, ti pa priznaj da u resnici so ti na siolu blokal net ker si jim heknu!

Timo Vodač pravi ...

Siol so me ven vrgli, tak da mam zdaj T2, sam ta počasno linijo, kr morem dati hitrost še ostalim članom svoje družine, tak da lahk še vedno blog pišem, pa to fajn! Vsak dan. Upam, da bo tudi boj blog uspel tako kot ta. Sicer pa, sej pravim, iz te strani še bo nekaj!

Mirko pravi ...

Lahko k meni prideš pisat, ti bom čist mal zaračunu, pa še sosedi ne bojo meli nč proti, majkenjim8!

Timo Vodač pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Timo Vodač pravi ...

Moja abeceda: a-alkohol, b-burek, c-cigan, č-čavepi, d-denar, e-ekhm (ko se ti zaleti, ko govoriš), f-frača, g-granata, h-hosta, i-iglu, j-jelinčić, k-koča, l-luster, m-mirko, n-naši, o-oto, p-pir, r-rom, s-strojan, š-šverc, t-tnt, u-ulica, v-vino, z-zokn, ž-žganje