četrtek, 16. avgust 2007

Protistrupi

Atropin je alkaloid, ki se nahaja v nekaterih vrstah razhudnikovk, predvsem pa v volčji češnji. V zdravstcu se uporablja za razširitev zenice ter pri zdravljenju nekaterih bolezni. Pri zastrupitvi z živčnimi bojnimi strupi, ki so po kemijski sestavi organofostati, deluje antiholinergik. Vendar pa je atropin v prevelikih količinah zelo strupen, zato se vedno pogosteje uporablja skopolamin, ki je varnejši. Smrtna doza atropina (Ld100) je 400mg / kg telesne teže, kot protistrup pa se uporablja pilokarpin. Pri zastrupitvi se pojavijo vrtoglavica, slabost, motnje vida, izguba ravnotežja, razširjene zenice, zmedenost, halucinacije itd.

sreda, 15. avgust 2007

Sarin

(kemična formula sarina)

Sarin je živčni bojni strup z Natovo oznako GB. Je brezbarvna tekočina in zelo hlapen pri sobni temperature. Je zelo strupen, smrt nastopi v 1-15 min po izpostavljenosti smrtni dozi.
Odkril ga je Nemec Gerhard Schrader leta 1938. Sarin je eden izmed organofosfatov, kot učinkovit protistrup se uporabljata atropin ter skopolamin.

Slika

Bojni strupi

Bojni strup je kemično bojno sredstvo, ki se uporablja za onesposobljenje in/ali ubijanje nasprotnikove žive sile. Smrtni bojni strupi so prepovedani.
Po učinku jih delimo na:
-krvne bojne strupe
-mehurjevce
-dušljivce
-dražljivce
-psiho-kemijske bojne strupe
-in živčne bojne strupe.

Po taktičnih aktivnostih razvrstimo strupe na ofenzivne, ki najpogosteje kratkotrajno onesposobijo žrtve in defenzivne, ki imajo običajno dolgotrajne učinke.
Prva večja uporaba bojnih strupov je bila v I. svetovni vojni (predvsem klor). Nadaljni razvoj je povzročila II. svetovna vojna, predvsem nemški znanstveniki. Kasneje so strupe prepovedali z več konvencijami, vseeno pa so jih pospešeno razvijali Rusi med hladno vojno (več o tem v nadaljevanju).